Vlaanderen in bedrijf
Image default
Bedrijven

Geothermie in Vlaanderen

Wat is geothermie?

De aardkorst zit boordevol thermische energie. Des te dieper we gaan, des te groter de energie en des te hoger de temperatuur. Geothermie probeert om deze energie te oogsten en te gebruiken voor de verwarming van gebouwen.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Heel het concept draait rond geothermische boringen. Men boort smalle putten van honderden meters diep waarlangs men leidingen onder de grond aanbrengt. In deze leidingen zit een speciale koelvloeistof. Door de warmte onder de grond zal die verdampen. De warme damp wordt naar de woning gebracht, waar een compressor deze samendrukt en de energie onttrekt. Deze energie (warmte) gaat naar de cv-installatie. Nadien wordt het proces herhaald. 

Wat zijn de voordelen?

Het grote voordeel van geothermie is het hoge rendement. Er is weinig elektriciteit nodig om veel warmte te produceren. Een grond warmtepomp heeft dus een hoge SCOP (cijfer dat de verhouding energiekost/energieopbrengst weergeeft). Dit maakt van warmtepompen een heel zuinige en ecologische verwarmingsmethode.

Een bijkomend voordeel is de koelmogelijkheid. Via passieve koeling wordt een woning gekoeld met een minimum aan elektriciteitsverbruik. Geothermie draait dus niet alleen rond verwarmen.

Kan geothermie in Vlaanderen?

Veel mensen denken dat geothermie enkel is weggelegd voor landen als IJsland en Noorwegen. Maar dat is niet het geval. Geothermie in Vlaanderen is perfect mogelijk. Onze bodemsamenstelling is perfect geschikt voor geothermische warmtepompen. 

Natuurlijk verschilt de ideale boordiepte van project tot project. Die hangt af van de bodemsamenstelling op de locatie. 

Geothermie is toekomstgericht

Je mag er gerust van uit gaan dat geothermie de verwarming van de toekomst is. Er zijn namelijk geen fossiele brandstoffen nodig. De ecologische voetafdruk is dus bijzonder klein. Bovendien kiezen heel wat gemeenten ervoor om nieuwe bouwpercelen niet langer uit te rusten met een aardgasaansluiting. Dikwijls ben je dus verplicht om voor geothermie te kiezen. 

Off-grid

Wil je helemaal off-grid gaan? Combineer de warmtepomp dan met zonnepanelen. De zonnepanelen leveren groene stroom, terwijl de warmtepomp je woning verwarmt. Met een thuisbatterij heb je dan geen gas- of elektriciteitsaansluiting meer nodig.